Waar kunnen we mee helpen?

 

 

 • » een vraag over een reisadvies

  • » een vraag over de real time OV-planner

   • » Wat is de real time planner van 9292?

    Met de real time planner geeft 9292 namens de OV-bedrijven in Nederland de real time OV informatie. Dat betekent dat je ter plekke kunt zien of je trein, bus, metro of tram vertraging heeft en daar krijg je dan een passend reisadvies voor, je hebt dan eigenlijk live reisinformatie.

   • » Is de informatie van 9292 hetzelfde als die op de halteborden?

    9292 werkt met de real time informatiestromen van OV-bedrijven. Het kan voorkomen dat die informatie afwijkt van bijvoorbeeld een haltebord. Dat komt omdat er meerdere informatiestromen in gebruik zijn en ook de verwerking van de informatie kan verschillen.

   • » Kan ik nu alle vertragingen zien?

    Je krijgt zoveel mogelijk te zien. De planner toont alle beschikbare real time reisinformatie. Wanneer je trein 5 minuten later komt, dan zie je dat direct in het reisadvies. Alle informatie die van de OV-bedrijven binnenkomt bij 9292 tonen wij op onze (mobiele) website, app voor iPhone en Android, en 0900 9292. Toch zal er altijd informatie zijn die je niet in de OV-planner ziet. Er zijn bijvoorbeeld nog voertuigen zonder de benodigde apparatuur om real time gegevens te kunnen verwerken. Ook is de informatie over de lijnen van GVB en de tramlijn Utrecht-IJsselstein/Nieuwegein nog niet real time beschikbaar.

   • » Ik zie soms een melding staan en als ik even later kijk is die melding weg. Hoe kan dat?

    Plannen met een real time OV-planner betekent dat het om echt heel dynamische informatie gaat. Een vertraging van enkele minuten kan na een tijdje ingelopen zijn en is dan dus ook niet meer zichtbaar in het reisadvies. Het is dus ook handig om regelmatig even te checken hoe het ervoor staat. Informatie wijzigt eigenlijk vrijwel voortdurend. De hoeveelheid data waar we nu mee werken loopt rond de 80 miljoen berichten per dag. Helaas kunnen we het niet meer voor je nakijken. De data is enkele uren na publicatie niet meer actief in onze systemen om overbelasting te voorkomen.

   • » Waarom zie ik nog een reis staan als er staat “Dit reis advies is komen te vervallen”?

    We laten je de reis zien zodat je wel ziet dat de verbinding er is maar dat het geen goed advies is. In het bijgevoegde voorbeeld zie je dat je een aankomst in Sittard om 14.34 en ook weer een vertrek van 14.34 uur uit Sittard. Deze overstap is niet te halen vandaar dat wij het advies laten vervallen. Het volgende advies is met dezelfde trein naar Sittard maar met een overstap op een trein die later vertrekt. 

     

  • » Waar kan ik de vertrektijden van een halte of station zien?


   De vertrektijden kun je zien door je reis te plannen vanaf de halte of station waarvan je de vertrektijden wil zien. Als je dan op de halte klikt, zie je de vertrektijden van die halte. 
    

  • » Hoe kan het dat mijn reisadvies anders is dan ik verwacht?


   Het advies wijkt mogelijk af van wat je verwacht doordat:

   • Het advies een andere opstaphalte geeft. Het reisadvies dat je ziet is het snelste reisadvies.
      
   • Er geplande werkzaamheden zijn. We raden je aan om twee dagen voor je vertrek te controleren of er werkzaamheden zijn door een reisadvies op te vragen. Geplande werkzaamheden zijn zichtbaar in het reisadvies.
     
   • Het openbaar vervoer niet elke dag en elk uur hetzelfde rijdt. Een andere datum en/of tijdstip van invloed kan zijn op het reisadvies dat je krijgt.

   De website geeft reisopties van en naar halten in de omgeving van het adres dat je opgeeft. Links naast het reisadvies zie je andere adviezen.

    

  • » Waar kan ik zien of er een omleiding op mijn route is?


   Geplande verstoringen komen naar voren in het reisadvies. Je krijgt een melding in je reisadvies als er geplande verstoringen zijn op dat traject. Bijvoorbeeld als een halte door werkzaamheden tijdelijk niet bereikbaar is.

   Een overzicht van geplande werkzaamheden vind je op de website.
    

  • » Waarom moet ik verder lopen terwijl er een halte dichtbij is?


   Je moet misschien lopen naar een andere halte, maar bent hierdoor sneller bij de eindbestemming. Het reisadvies dat je ziet is namelijk het snelste reisadvies. Voor het snelste reisadvies wordt gekeken naar de totale reistijd: de looptijd, de reistijd en de overstaptijd bij elkaar opgeteld. Links naast het reisadvies zie je andere adviezen, mogelijk staat de gewenste halte hier wel in.

   Wil je een reis plannen vanaf of naar een specifieke halte?  Typ dan de haltenaam in. De adviezen leiden vrijwel allemaal van/naar de halte die je hebt opgegeven.
    
   Weet je de haltenaam niet? Deze kun achterhalen door het adres in te vullen en een reis te plannen. In het reisadvies klik je op een haltenaam. Onderaan zie je een kaart van de omgeving. Rechtsbovenaan die kaart staat een link “toon lijst”. Als je hierop klikt zie je een lijst met alle haltes in de buurt. Gebruik de naam van de halte als vertrek- of aankomstlocatie voor een nieuw reisadvies. Het advies wordt met de gewenste halte weergegeven.
    

  • » Waarom is een bus- of tramlijn niet zichtbaar in mijn reisadvies?


   De bus-of tramlijn die je zoekt komt niet voor in je reisadvies. Het reisadvies dat je ziet is het snelste reisadvies, hierdoor geeft het advies mogelijk een andere opstaphalte. Links naast het reisadvies zie je andere adviezen. Het is mogelijk dat de gewenste bus- of tramlijn hier wel in voorkomt.
    

  • » Is mijn reisadvies zichtbaar op een kaart?


   Nee, wel zie je de looproute tussen de opgegeven adressen en de op- of uitstaphalte op een kaart. De looproute zie je in het reisadvies onder de link 'Bekijk looproute op kaart'.
    

  • » Hoe vind ik een reisadvies voor de komende nacht?

   Een reisadvies voor de komende nacht vind je door een verbinding laat op de avond op te vragen met een vertrektijd vóór 23.56 uur. Bij de reslultaten kun je dan doorklikken in 'latere reisopties'. Op deze manier gaat de dienstregeling over naar een nieuwe dag (zie datum bovenaan het reisadvies) met de daarop volgende verbindingen.
    
   Wanneer je bijvoorbeeld een verbinding zoekt om 02.00 uur die er niet blijkt te zijn dan zal het systeem je de laatste verbinding geven van de avond ervoor. Let dus altijd goed op de datum bovenaan het reisadvies!
    
   Wil je weten hoe vroeg de eerste verbinding op een dag is. Vraag dan nogmaals het advies op met e wekelijke datum van het reismoment met een zo vroeg moglijke vertrektrijd. Klik op 'eerdere reisopties' om de eerste verbindingen te zien.
  • » Kan ik de Intercity direct uitschakelen?


   Dat kan niet. Als je een advies zonder Intercity Direct wil zien, dan kun je op een eerdere of latere reisoptie klikken. Deze staan links naast het reisadvies.
    

 • » een vraag over de prijs van mijn reis

  • » Waar kan ik zien hoeveel ik betaal voor mijn reis?


   Onder aan ieder reisadvies hebben wij de details inzichtelijk voor je gemaakt. Zo laten we direct zien wat de reis kost.

   Wil je meer details over de prijs? Deze zijn te vinden onder de knop 'Bekijk korting en details'. Klik daar op de link “Alle beschikbare prijzen? klik hier”. Je komt dan in het uitgebreide tarievenscherm terecht. Op de vijf tabbladen staat alle informatie die je zoekt.
    

  • » Waarom betaal ik in de bus een andere prijs dan in het reisadvies staat?


   De prijs in het reisadvies is het OV-chipkaart tarief. Als je geen OV-chipkaart hebt kun je een ritkaartje kopen bij de chauffeur in de bus tegen een andere prijs.

   Wil je de prijzen van een ritkaartje weten? Onder het reisadvies staat 'De prijs van je reis'. Als je daar op de link “bekijk gedetailleerd prijsoverzicht” klikt dan kun je op de link “Alle beschikbare tarieven, klik hier” klikken. Op tabblad 4 'Regionaal' staat alle informatie die je zoekt
    

  • » Waarom is er een ander bedrag afgeschreven van mijn OV-chipkaart dan het advies van 9292 toont?


   Het bedrag dat wordt afgeschreven kan licht afwijken van het advies. Dit heeft te maken met verschillen in de exacte plaatsbepaling van halten in de systemen van de OV-bedrijven en die van 9292.

   De prijs die door het OV-bedrijf wordt afgerekend is de juiste. Voor vragen over afgeschreven bedragen kun je terecht bij het OV-bedrijf waarmee je gereisd hebt.
    

  • » Vanaf welke leeftijd moeten kinderen betalen in het OV?

   Algemene leeftijdsgrens van kinderen in het OV 

   Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis in het openbaar vervoer. Vanaf 4 jaar gaan ze betalen. Als ze in het bezit zijn van een persoonlijke ov-chipkaart dan kunnen ze tot en met 11 jaar gebruik maken van de leeftijdkorting. Een kosteloos reizend kind heeft geen recht op een eigen plaats.

   Bij leeftijdgebonden vervoerbewijzen is de leeftijd op de eerste dag van geldigheid bepalend.

   Trein

   Kinderen van 4 t/m 11 jaar kunnen met Railrunner voordelig met de trein reizen.

   • De Railrunner is te laden op een OV-chipkaart en is verkrijgbaar als eenmalige chipkaart (zonder toeslag).
   • Zowel het laden van Railrunner op de OV-chipkaart als een railrunner op een eenmalige chipkaart kunnen reizigers doen bij de NS kaartautomaat of balie.
   • Kinderen van 4 t/m 11 jaar die alleen reizen, kunnen ook gebruik maken van een Railrunnerkaartje wanneer ze 2e klas reizen.
   • Kinderen die 1e klas reizen, moeten reizen onder begeleiding van een volwassene (minimaal 18 jaar). Maximaal 3 kinderen per begeleider.
   • Geldig in treinen van NS en overige treinvervoerders.
   • Kinderen tot en met drie jaar reizen gratis, mits voor hen geen zitplaats nodig is.
   • Een Railrunnerkaartje is één dag geldig.
   • Voor reizen met ICE International binnen Nederland is een ICE toeslag in combinatie met Railrunner(s) niet nodig.
   • Het Railrunnerkaartje is niet geldig in Thalys.

   Prijzen en waar te koop

   Deze kaartjes zijn te koop via de NS-kaartautomaat, bij de NS-Servicebalie, Kiosk met NS Tickets & Service, alle overige verkooppunten van NS en bij de automaten op de stations van de overige vervoerders m.u.v. Arriva in Groningen, Friesland en op het traject Dordrecht-Geldermalsen. Railrunners zijn ook als e-ticket verkrijgbaar.

  • » Waar kan ik vinden welk abonnement ik moet kopen?

   Het is een behoorlijke klus om een passend OV-abonnement te vinden, zeker als je reist met verschillende OV-bedrijven. We helpen je graag een handje, daarom hebben we de OV Prijswijzer in het leven geroepen. Met deze tool adviseren we je aan de hand van een aantal vragen het voordeligste OV-abonnementen.

   Je vindt de OV Prijswijzer onderaan het reisadvies in onze reisplanner (www.9292.nl of m.9292.nl). Daar zie je bij de prijsberekening een mogelijkheid om te klikken op “Abonnement voor deze reis”. De OV Prijswijzer berekent vervolgens op basis van het door jou opgezochte reisadvies wat het voordeligste reisproduct is. We gaan er vanuit dat je op dezelfde manier heen- als terugreist. De berekening is afhankelijk van je leeftijd en van het aantal keer dat je per week of per maand reist.

 • » een vraag over de OV-chipkaart of andere kaartsoorten

  • » Waar kan ik informatie over de OV-chipkaart vinden?


   Informatie over de OV-chipkaart kun je vinden op onze website. Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kun je ook kijken op de website van OV-chipkaart.nl of neem contact op met klantenservice van OV-chipkaart op 0900-0980 (€ 0,10 p.m.). 
    

  • » Kan ik een (transactie)overzicht van mijn gemaakte reizen opvragen?


   Je kunt een overzicht van je gemaakte reizen en de kosten opvragen als je in het bezit bent van een persoonlijke OV-chipkaart. Een overzicht kun je opvragen als je bent aangemeld bij 'mijn ov-chipkaart' via de website OV-chipkaart.nl

   Als je in het bezit bent van een anonieme OV-chipkaart dan kun je alleen een overzicht via een OV-chipkaart oplaadpunt opvragen.
    

  • » Wat moet ik doen als ik mijn OV-chipkaart ben verloren?


   Je kunt dit melden bij OV-chipkaart.nl of bij het OV-bedrijf waar je de OV-chipkaart gekocht hebt. Een overzicht van de OV-bedrijven vind je op onze website. 

  • » Waar kan ik vinden welk abonnement ik moet kopen?

   Het is een behoorlijke klus om een passend OV-abonnement te vinden, zeker als je reist met verschillende OV-bedrijven. We helpen je graag een handje, daarom hebben we de OV Prijswijzer in het leven geroepen. Met deze tool adviseren we je aan de hand van een aantal vragen het voordeligste OV-abonnementen.

   Je vindt de OV Prijswijzer onderaan het reisadvies in onze reisplanner (www.9292.nl of m.9292.nl). Daar zie je bij de prijsberekening een mogelijkheid om te klikken op “Abonnement voor deze reis”. De OV Prijswijzer berekent vervolgens op basis van het door jou opgezochte reisadvies wat het voordeligste reisproduct is. We gaan er vanuit dat je op dezelfde manier heen- als terugreist. De berekening is afhankelijk van je leeftijd en van het aantal keer dat je per week of per maand reist.

  • » Hoe bepaal ik een centrumzone en hoeveel sterren heb ik nodig voor mijn abonnement?


   Om een abonnement voor stads -en streekvervoer aan te schaffen moet je meestal weten hoeveel sterren je nodig hebt. 

   Er is een speciale pagina over centrumzones en sterwaarden waar wordt uitgelegd hoe je dit kunt bepalen.  
    

  • » Waar kan ik een vervoerbewijs kopen?


   Dat hangt er van af welk vervoerbewijs je nodig hebt. Als je informatie zoekt over de OV-chipkaart, abonnementen of andere kaartjes kun je op onze onze website kijken. Daar vind je alle informatie over de OV-chipkaart en prijzen&abonnementen.
    

  • » Kan ik een los kaartje kopen in de bus?


   Ja, dit kan. Je kunt bij de buschauffeur losse kaartjes kopen.

   Hoeveel dit kost kun je vinden op www.9292.nl. Onder het reisadvies staat 'Bekijk korting en details'. Als je daar op de link klikt dan kun je op de link “Alle beschikbare prijzen? klik hier” klikken. Op tab 4 Regionaal staat alle informatie die je zoekt.
    

 • » een opmerking over een reis die ik heb gemaakt

  • » De bus is niet gestopt bij de halte waar ik stond


   Begrijpelijk dat je hierover een reactie wilt geven. Het OV-bedrijf kan je hierbij verder van dienst zijn. Ieder OV-bedrijf heeft een eigen informatiepagina op deze website.
    

  • » Het reisadvies wijkt af van mijn werkelijke reis


   Het advies wijkt mogelijk af van wat je verwacht doordat:

   • Het advies een andere opstaphalte geeft. Het reisadvies dat je ziet is het snelste reisadvies.
      
   • Er ongeplande werkzaamheden zijn, deze zijn niet verwerkt in het reisadvies. 
     
   • Er geplande werkzaamheden zijn. We raden je aan om twee dagen voor je vertrek te controleren of er werkzaamheden zijn door een reisadvies op te vragen. Geplande werkzaamheden zijn zichtbaar in het reisadvies.
     
   • Het openbaar vervoer niet elke dag en elk uur hetzelfde rijdt. Een andere datum en/of tijdstip van invloed kan zijn op het reisadvies dat je krijgt.

   De website geeft reisopties van en naar halten in de omgeving van het adres dat je opgeeft. Links naast het reisadvies zie je andere adviezen.
    

  • » Ik heb een opmerking over OV-personeel


   Bij de afdeling klantenservice van het betreffende OV-bedrijf kun je een opmerking over het personeel achterlaten.
    

  • » Ik ben een voorwerp verloren /Ik heb een voorwerp gevonden


   Bij de afdeling klantenservice van het OV-bedrijf waar je het voorwerp bent verloren of hebt gevonden kun je dit aangeven.
    

  • » Er ontbreekt informatie of een faciliteit bij een halte/station


   Voor de faciliteiten op een treinstation kun je terecht bij NS.

   Als het om een bus-, tram- of metrohalte gaat, kun je terecht bij de afdeling klantenservice van het betreffende OV-bedrijf.

 • » een vraag of opmerking over de website

  • » Hoe kan ik actuele vertrektijden opvragen?


   Actuele vertrektijden kun je zien door je reis te plannen vanaf de halte of station waarvan je de vertrektijden wil zien. Als je dan op de halte klikt, zie je de actuele vertrektijden van die halte. Van alle OV-bedrijven waarvan 9292 de actuele informatie ontvangt wordt dit getoond.
    

  • » Hoe kan ik een reis plannen vanaf een halte?


   Dat kan door de haltenaam in te typen. De adviezen zullen dan vrijwel allemaal van/naar de halte leiden die je hebt opgegeven. 

   Als je geen haltenaam weet maar wel een adres dan kun je de haltenaam wel achterhalen. Dit kan door het adres in te vullen en een reis te plannen. In het reisadvies klik je op een haltenaam. Onderaan zie je een kaart van de omgeving. Rechtsbovenaan die kaart staat een link “toon lijst”. Als je hierop klikt zie je een lijst met alle haltes in de buurt. Gebruik de naam van de halte als vertreklocatie voor een nieuw reisadvies. Het advies wordt met de gewenste halte weergegeven.
    

  • » Hoe kan ik zien of er verstoringen zijn?


   Geplande verstoringen komen naar voren in het reisadvies. Je krijgt een melding in je reisadvies als er geplande verstoringen zijn op dat traject. Bijvoorbeeld als een halte door werkzaamheden tijdelijk niet bereikbaar is.

   Op dit moment wordt het overzicht van werkzaamheden en verstoringen verder ontwikkeld. Binnenkort zal het mogelijk zijn om verstoringen te filteren, bijvoorbeeld op plaatsnaam. 
    

  • » Waar kan ik aangeven dat ik alleen met de trein of bus wil reizen?


   Dit kun je aangeven op de homepagina bij ‘plan je reis’. Als je op de link ‘Extra opties'  klikt kun je aanvinken met welke vervoersmiddelen je wil reizen. Standaard staan alle vervoersmiddelen aangevinkt.
    

  • » Waar kan ik (uitgebreide) prijsinformatie vinden?


   Onder aan ieder reisadvies hebben we de prijs zichtbaar gemaakt. Zo laten we direct zien wat de reis kost. Wil je meer details over de prijs, zoals reizen met korting, retourprijzen of abonnementsprijzen? Dit kun je vinden onder de knop 'Bekijk korting en details' en dan onder 'alle beschikbare prijzen? Klik hier'.

    

  • » Tot welke datum kan ik een reisadvies opvragen?


   Dat kan variëren. De reisadviezen van 9292 zijn gebaseerd op de informatie van alle OV-bedrijven. Als deze informatie compleet is voor een datum, verwerkt 9292 dit zo snel mogelijk, zodat je voor die dag een reis kunt plannen. 

    

Sluiten